Snack Och Bilder På Vatten

Den låga vattennivån är skrämmande. Det skulle behöva regna hela sommaren för att återställa nivån i ån och att fylla på grundvattnet. Någon så kallad vårflod sågs aldrig till. Sjöarna uppströms Svartån, Ölen och Storbjörken, saknar fortfarande mellan 70 och 90 centimeter. Sjön Toften börjar nu sakta återhämta sig. Sedan 10 april råder bevattningsförbud i hela Örebro kommun.
Förbudet innebär att det inte är tillåtet att vattna med slang, tvätta bilen med slang eller högtryckstvätt. Poolen eller plaskdammar får inte fyllas.

Att vi alla ska hjälpas åt att hushålla med vattnet är självklart, men det torde inte räcka. Vatten från Vättern kan knappast vara aktuellt förrän om 10 – 15 år enligt uppgift från SVT. Gamla delar av Örebros vattenledningsnät kanske behöver bytas ut i större omfattning är nu, för att minska läckagen.
Skulle det bli en regnfattig och varm sommar, kommer det med all säkerhet innebära att vattentaxan skjuter i höjden och man får börja köpa vatten på flaska. Vilket kommer att tära hårt på gemene mans plånbok.

Igår hade kommunen presskonferens gällande detta, sändes live klockan 13:00 på na.se.
En enig teknisk nämnd beslutade att häva bevattningsförbudet. De sa att det finns vatten i Svartån. Mycket märkligt med tanke på de foton jag tog i tisdags. Jag litar mer på mina egna observationer än på tekniska nämnden.

Bilderna är tagna 16 maj 2017 i kulturreservatet Karlslund i Örebro.

Annonser

16 thoughts on “Snack Och Bilder På Vatten

 1. Det är så sorgligt att vattnet sinar. Hoppas att ni får regn även om människorna bryter ihop vid minsta regndroppe. Men naturen behöver det verkligen.
  Bilderna är ju dock unika just för att det inte finns så mycket vatten i ån.

  • Det är inte bara här som det råder vattenbrist. Stora delar av Mellansverige har problem med låga vattennivåer. Att det sedan finns människor som inte ser detta som ett problem. Visar bara på att de inte ser längre än näsan räcker.

 2. Jag skulle nog gissa att kommunen vet vad de gör. Men visst kan det så här utifrån tyckas märkligt att ha bevattningsförbud hela vintern och sedan häva det inför sommaren…

  • Tyvärr vet inte kommunen vad det pysslar med. Man kan bara ta bilplaneringen för Örebros innerstad. Där man försvårar för utryckningsfordon i rusningstrafik. För att inte nämna försvårandet för privatbilism i stan.

 3. Ännu en kommun med vattningsförbud i dagens tidning. Råkade säga att jag ville ha regn och blev idiotförklarad. Vi skall ha sol och värme nu tyckte dom.
  Förstår dom inte att regn betyder vatten till hushållet och gröna omgivningar.
  Ha en bra dag

 4. Ja det ser onekligen ut att vara för lite vatten.. Även här är det vattenbrist och vi fick väl lika lite regn som er förra sommaren.. har inte hört något om några förbud ännu men jag tycker att alla borde tänka på att vara försiktiga med vattnet vi är ju bortskämda med att tro att det finns i oanade mängder bara att vrida på kranen,,
  Så dags att börja spara eller sluta slösa.. ha en fin helg nu kram Nicki

  • Låter märkligt att ni skulle ha vattenbrist. Detta med tanke på närheten till Mälaren och Stockholms skärgård. Men som sagt, det gäller att snåla på dropparna.
   Kram, Darkie

   • Ja jag vet inte varför dom tjatar om vattenbrist men slösa behöver man ju inte göra för det.. Om alla var lite mer rädda om jordens resurser så skulle det väl gynna oss alla.. Kram Nicki

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: