Water Scarcity

Nu är det kris. Sedan 10 april 2017 råder bevattningsförbud i Örebro. Gäller tills vidare. Så nu får många knyta knut på slangen. Enligt verksamhetschefen för vatten och avlopp i Örebro, ”skulle det behöva komma minst en meter regn under de närmaste månaderna”. Vilket inte är troligt.

Nästa steg kan bli att man sänker vattentrycket i ledningarna till hushållen. Man kan även tänka sig att stänga av vattnet till de hushåll som inte följer uppmaningen att hushålla med sitt dricksvatten. Kan t.ex. gälla vattning av gräsmattor, fylla egna pooler på tomten och tvätta bilen på sin uppfart (vilket redan nu är förbjudet).

Den långsiktiga lösningen är att bygga en fyra mil lång vattentunnel från Vättern upp till Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Nora och Örebro kommun. Den skulle i så fall kunna vara klar först år 2030.

Bilderna tog jag idag 12 april 2017 i närheten av utfodringen av pippifåglarna. Det var extremt låg vattennivå i Svartån. Jag har knallat omkring i detta kulturreservat sedan tonåren. Synen som mötte mig var skrämmande. Jag har aldrig under mina fagra år sett så lite vatten i ån. Så nu är det verkligen kris!

Annonser

11 thoughts on “Water Scarcity

  • Jag håller med dig. Tyvärr måste vi i Sverige lära oss att leva med detta. Vi har under många år varit bortskämda med höga vattenflöden och grundvattennivåer. Den tiden är tyvärr förbi.

 1. hej och glad påsk mr.Core!!

  Om folk generellt inte har lärt sig att ”spara på vatten” (det finns lite tips och tricks på hemmanivå) så kommer folk att bli mycket motsträviga och klaga i högan sky. Jag är ingen dysterkvist bara en realist.

  • Tackar.
   Folk kan klaga bäst dom vill. Den dystra sanningen är att grundvattennivån i Örebro kommun är extremt låg. Tips om hur man håller nere sitt användande av dricksvatten har gått ut till kommuninnevånarna.
   Glad Påsk.

 2. may you and all receive water necessary for survival.
  here in california, this year has been a reprieve of drought. i’d like to fancy
  that it won’t come back 🙂

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: