Karlslund Kulturreservat #8

Karlsnäs och Falej med kringbyggnader.
På höjden på andra sidan Svartån ser du Karlsnäs. Där bodde familjer som arbetade på Karlslund. De två rosa byggnaderna uppfördes 1837–1838 och hade plats för sammanlagt åtta familjer. Varje familj hade ett rum och kök att förfoga över. Folket på Karlslund kallade ofta Karlsnäs för Falej, ordet antas komma från uttrycket ”Dä gå på fali”. Det användes när man tyckte att något gått galet.

På den tiden fanns en enkel träbro över Svartån, kanske var det den som låg bakom namnet Falej? Den levde ett farligt liv när det var islossning och 1926 sveptes den med och försvann för gott. Arbetarna fick därefter gå omvägen genom engelska parken eller över Kvarnfallsbron.

En morgon höll det på att ”gå på fali” för Engla, som var mjölkerska och började sitt arbete tidigt. Hon genade över isen, gick hem tre timmar senare och då fanns det inte en enda gnutta is kvar. I mörkret hade hon gått på nattgammal, tunn is – Engla hade haft ”englavakt” den morgonen!

Texten är hämtad från Örebro kommun, som förvaltar kulturreservatet.

karlsnas_0

karlsnas_1

karlsnas_2

karlsnas_3

karlsnas_4

Annonser

12 thoughts on “Karlslund Kulturreservat #8

  1. Så vackert snön förhöjer färgerna på husen. Ett rum och kök, ja så bodde vi när jag var barn, sex personer i något barackliknande, inte alls så vackra byggnader som på dina bilder. Det var ett hårt liv på många vis för folk förr i tiden. Vacker fotoserie.

    • Tusen tack.
      Visst var det tufft förr i tiden. Jag skulle nog inte våga mig ut på isen en tidig vinter morgon. Dom rosa husen är säkert upprustade, både på utsida och insida sedan dom byggdes.

      • Nej, fy så otäckt att behöva gå över en is i mörkret. De är säkert upprustade, men det syns att de är byggda på ett helt annat vis än de simpla baracker vi bodde i innan vi utvandrade. Även i Sverige bodde vi i många år riktigt uselt, i ett ombyggt garage med två pyttesmå rum och ett kök som inte är värt namnet. Vattnet friskt och kallt dock ur en källa i skogen, utedass. Men nära till naturen.

  2. Kul att få veta lite mer om stället, härliga vinterbilder från Karlslund. Antar att det fortfarande är lägenheter i de rosa husen? Där vore inte så dumt att bo.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: