Karlslund Kulturreservat #7

Karlslunds telefonstation.
Örebros första automatiska telefonväxel. Den byggdes 1937 som en testanläggning, då Örebro telefonstation skulle automatiseras. Här provinstallerades en ny, avancerad landsväxel, reparatörerna fick samtidigt en inblick i tekniken. Den nya växeln innebar slutet för växeltelefonisterna som tidigare vidarekopplat samtal när man ringde. Med tiden byggdes växeln ut och moderniserades. Men i slutet av 1980–talet var landsväxelns tid förbi; Örebro AXE–station övertog dess ca. 150 abonnenter.

Skälet till att stationen byggdes just här var förmodligen att området var låglänt. Här var risken för blixtnedslag inte så stor. När arbetet med växelns installation pågick tittade godsägare Dieden förbi nästan varje dag. Vid ett av dessa tillfällen ska han ha sagt ”Nu får jag automatisk telefontrafik före örebroarna också”. Familjen Dieden var van vid att vara ledande.

Idag huserar Örebro biodlarförening denna anspråkslösa byggnad. Där finns ett tiotal bikupor.

karlslundstelefonstation

Manegen – Diedenska ridhuset.
Det Diedenska ridhuset med sin karakteristiska runda form uppfördes 1891. Idag inrymmer byggnaden en ponnyridskola.

manegen-diedenska-ridhuset

Som kuriosa kan nämnas att Karlslund även hade en järnvägsstation. Tågen gick mellan Örebro central/ Örebro södra/ Karlslund och vidare mot Svartå.
Örebro-Svartå järnväg byggdes i slutet av 1800-talet och gick från mellersta Närkes slätter, längs Kilsbergens kant och mot de skogigare gränstrakterna mot Värmland. SJ köpte banan och drev den fram till 1985. Banan revs några år senare. Jag minns rälsbussen som trafikerade denna bana.

Annonser

6 thoughts on “Karlslund Kulturreservat #7

  • Tusen tack.
   Karlslunds kulturreservat är ett smultronställe. Under detta år har Örebro kommun rustat upp en del av husen. Fler upprustningar står på tur. Fler blogginlägg från reservatet kommer … när det blir bättre väder. Haha!

 1. Du fortsätter att bilda oss, haha! Det lilla huset ser ju inte mycket ut för världen medan det runda är vackert och annorlunda. Roligt att båda används och inte bara får förfalla. Fina husporträtt.

  • Tackar.
   Det är ett roligt tidsfördriv, att dokumentera reservatet. Jag får ju själv lära mig en hel del också. Jag har på webben hittat en PDF-fil, där man kan läsa om kommande renoveringsobjekt. Det kommer några till blogginlägg om reservatet framöver.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: