Karlslund Kulturreservat #6

Första bilden är den nyrenoverade krogstugan. Det lilla huset byggdes omkring 1840. I nedervåningen låg brygghus och visthusbod och på övervåningen fanns en bostad. Senare iordningställdes en krog på övervåningen. Huset kom då att kallas Norra krogstugan.

Den låg bra till här vid Norra kvarnen. När bönderna väntade på att få sin säd mald kunde de umgås och ta sig ett glas i krogstugan. Det var ofta långa väntetider vid kvarnen. Här serverades brännvin, konjak, arrak och vin, brännvinet kom från Karlslunds eget bränneri.

karlsundskulturreservat_1

Andra bilden är tagen från den plats där jag utfodrar småfåglarna. Från vänster i bild är det Krogstugan. Det mellersta huset är Maskinistbostaden. Den här byggnaden uppfördes omkring 1795 och var då bostad för mjölnaren i Norra kvarnen. Maskinistbostad blev huset i början av 1900–talet, maskinisterna arbetade i Karlslunds kraftstation. Huset hade då byggts om till fyra lägenheter, varje familj förfogade över ett rum och kök. Längst till höger ser man Norra kvarnen. Man kan även skymta Tegelmagasinet och Tekniska kvarnen i bildens högra bakkant.

Vid forsen i Svartån har det funnits kvarnar länge och den första kända anlades i slutet av 1400–talet. Kvarnen uppfördes strax nedanför forsen där det framrusande vattnet satte fart på vattenhjulet. Lite högre upp hade en damm med luckor byggts. Från luckorna ledde en ränna till vattenhjulet. Vattenhjulet satte fart på kvarnstenen–löparen. Norra kvarnen kom i Karlslunds ägo omkring 1690. På 1770–talet rustades den och fick ett grynverk, gården ägdes då av ryttmästare Gustaf Günther.

Det utseende kvarnen då fick består i stort idag. På 1780–talet fanns även skinn– och vadmalsstamp, i den senare bankades ylletyg samman av en stock. Cirka 60 år senare byggdes den om till benstamp, där ben från slaktdjur krossades till mjöl. Karlslund var då i Carl Anckarsvärds ägo. Han hade fått idén efter ett besök i England, där åkrar framgångsrikt gödslades med benmjöl.

Delar av texten är hämtad från Örebro kommun, som förvaltar kulturreservatet.

karlsundskulturreservat_2

Annonser

11 thoughts on “Karlslund Kulturreservat #6

  1. Det är lustigt med perspektiven. På din första bild ser Krogstugan ut som en liten enkel stuga. På den andra bilden ser den mycket större och pampigare ut. Fint med det röda mot snön. Är den andra bilden tagen vid ett tidigare tillfälle? Fint dokumenterat!

  2. Apropå ”Dårarna stängs” så kommer jag att tänka på en ungdomsbok, tror jag där den invandrade pappan sitter på läktaren och ropar ”Hora, hora!” Och flickan skäms. Han menade ”Hurra!”

  3. Tänk, jag har aldrig kommit mig för att gå omkring där ute trots att jag varit i krokarna så många gånger genom åren. Det är nog dags att bege sig dit framöver, det är så himla vackert där och tack för historielektionen, alltid spännande att få veta lite mer om ställen man ser.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: