Jag Har Läst En Bok

Och den var bra.
Boken heter ”Kom och skratta åt lilleputt”, en självbiografi av Thorsten Flinck.

”Jag är en vidrig människa, en missbrukare”, skriver Thorsten Flinck i boken. Det tar inte många sidor in i boken innan man upptäcker dessa sidor hos Thorsten Flinck. Stjärnan, som hyllats för sina insatser som regissör och skådespelare, har levt ett hårt liv. ”Jag är en trofast vän men ingen trogen man. Jag förstår varför jag kommer att dö ensam. Sexmissbruk och narkotikamissbruk hör naturligtvis ihop. Man släpper de moraliska spärrarna när man använder droger. Jag har gått över alla moraliska gränser”.

”Jag har låtit kvinnor bli kära i mig och sedan har jag tagit för mig. Jag har varit egoistisk, dum, galen och vild. Om sanningen ska fram har jag även varit beräknande och kalkylerande när så krävts, och jag måste halvt på skämt och halvt på allvar erkänna att jag blir mer förälskad i en kvinna om hon äger en bil. Det är inte en särskilt trevlig typ det här. Iskall och beräknande. En narkomaniserad, fet, obehaglig typ som ljuger konstant om allt. Det var jag.”

I boken förekommer uttalanden av bl.a. kritiker, regissörer, skådespelare och kvinnan han har två döttrar med.
Det är inte långt mellan skratten i denna bok. Hur mycket av detta som är sant vet jag ej. Läs gärna boken och försök skaffa er en egen uppfattning om dess sanningshalt.

Själv blev jag äckligt fascinerad av berättelsen ”Korvar i pissrännan”. Thorsten jobbade som korvförsäljare på den numera försvunna Råsunda stadion. Under ett av arbetspassen blir han pissnödig. ”När jag ska pissa skjuter jag korvlådan jag har på magen, snett bakåt, men medan jag pissar börjar lådan glida framåt, den dunsar mot pissrännan, locket far upp på vid gavel och korvarna trillar ut i pissrännan”. Självklart fortsätter Thorsten att sälja kvarvarande varmkorvar (upplockade från pissrännan) efter uträttat behov. Till hans försvar kan tilläggas att han sköljde av korvarna en smula efter denna incident (enligt egen utsaga).

Thorsten Flinck, en av Sveriges största regissörer och skådespelare. Ingmar Bergman var rädd för honom (självklart hade de träffats). Thorsten var ung, vacker, begåvad och på uppgång. Den totala motsatsen till Ingmar Bergman.

Jag blev djupt rörd av denna självbiografi. Jag har alltid älskat Thorsten Flinck. Hur mycket av hans ord är sanna i denna självbiografi? Det finns i boken motsägelsefulla uppgifter. Man behöver dock inte förneka hans storhet … oavsett om man tycker om honom eller ej. På detta visar hans CV.

enbokthorsten

Annonser

17 thoughts on “Jag Har Läst En Bok

   • Få se om jag köper den också. Men nu ska jag upp och hoppa. Jag är nog en av få som vaknar precis när jag brukar enligt klockan utan att klockan är inställd. Tydligen ställer min hjärna in sig automatisk för både till sommar- och vintertid.

   • Trots att jag numera är pensionär, vaknar jag som om jag hade ett arbete att gå till. Jag skulle vilja sova längre men det går bara inte. Så jag har varit uppe och hoppat en del idag. 😀

   • Du förlänger livet. Jag skulle också gärna vakna tidigare. Men det är inget man kan tvinga fram. Då mår man dåligt bara.
    🙂

 1. Ja den mannen kan konsten att beröra vare sig man gillar honom eller inte, ingen blir oberörd. Jag har någon slags hatkärlek till det han gör och boken blev jag väldigt intresserad av att läsa även om jag i vanliga fall inte är någon jättefan av biografier, men som du skriver – vad är sant och inte?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: