Karlslund Kulturreservat #4

Anckarsvärds magasin:

Spannmålsboden uppfördes 1834 av Carl Henric Anckarsvärd. Ytterväggarnas triangelformade luftintag i gjutjärn visar med sin form och placering att det funnits en kornskruv, troligtvis av skotsk modell, för torkning av tröskad säd i magasinet. Kornskruven har fått sitt namn efter den skruvformade rörelse som spannmålen gjorde vid urtappning. I Anckarsvärds magasin kunde en stor mängd spannmål rymmas på en liten yta.

Utställningen ”Magasinet – om brännvin, gårdsliv och mekaniska appareljer” som finns i Anckarsvärds magasin, gör nedslag i Karlslunds 400-åriga historia.

Kuriosa blandas med fakta och personhistoria. I Magasinet får du veta mer om brännvinsbränning och Gustaf Zanders ”mekaniska appareljer”. Det handlar om flyghistoria (det finns ett gammalt flygfält strax intill reservatet) och tekniska nyheter, om ananaser, pomeranser och lagerträd. Och om barns arbete och godsägarfruars liv på Karlslund.

anckarsvardsmagasin_1

anckarsvardsmagasin_2

Annonser

10 thoughts on “Karlslund Kulturreservat #4

  • Tusen tack.
   Visst är magasinet en vacker byggnad. Idag inryms ett museum i magasinet. Som bland annat visar Karlslunds flyghistoria men även framställningen av rusdrycker där. Magasinet ligger vid Karlslunds ridhus och stallar. Man kan skymta ett av ridhusen på den andra bilden.

   Trianglarna:
   Det var vinkelformade luftrännor som var placerad växelvis på varandra och som gick tvärs igenom magasinet, som gjorde att säden ventilerades (text från Örebro kommun).

   I morgon kommer sista inlägget om byggnaderna i Karlslunds kulturreservat.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: